In website termen betekent conversie dat een bezoeker op één van je website pagina’s de gewenste actie onderneemt. Bijvoorbeeld een aankoop, downloaden van een pdf bestand of het inschrijven van een nieuwsbrief.

Als je de conversieratio van je website wilt verhogen, kun je overwegen het ontwerp te van je website te verbeteren. Dat kan doormiddel van strategisch content plaatsing, betere navigatie inzetten of echt gericht werken aan je gebruikerservaring (UX).

Wat is gebruikerservaring of UX?

Als we het hebben over webdesign is er vaak één ding wat naar voren komt bij een adviesgesprek. Namelijk de gebruikerservaring oftewel op zijn engels gezegd User Experience (UX). Maar wat is het precies?

UX is elke interactie die een bezoeker, gebruiker of doelgroep heeft met jouw product of dienst. In jouw geval zou dat je website zijn.

UX design is het proces van het maken van een ontwerp dat prettig en gebruiksvriendelijk is voor je doelgroep. Ook wij helpen je graag bij het wijzigen van je webdesign op basis van het gedrag en voorkeuren van je bezoekers.

Nu je weet wat UX design is geef ik je de 5 webdesign tips om je conversie te verbeteren.

1. Maak je website responsive voor alle devices.

Bij het maken van een website is het niet alleen belangrijk dat je kijkt naar hoe een website eruit ziet op desktopcomputers. Weet dat er tegenwoordig website bezoekers zijn die niet eens een desktopcomputer hebben en alles bekijken via hun tablet of smartphone. Om ervoor te zorgen dat je geen deel van je publiek vergeet is het een vereiste je websiteontwerp mobielvriendelijk en responsief te maken.

Wanneer je een responsive webdesign maakt werk je echt aan de gebruiksvriendelijkheid van je website.

2. Zorg ervoor dat je navigatie makkelijk te gebruiken is

Als je wilt dat sitebezoekers langer blijven rondsnuffelen op je website dan moet je kijken naar de gebruiksvriendelijke elementen van je website.

Houd er rekening mee dat web navigatie echt een cruciaal punt is in het UX-ontwerp. Je wilt ervoor zorgen dat iedereen op je website overal bij kan komen als ze de nodige informatie willen zoeken. Wordt je website te ingewikkeld? Of moffel je de contactgegevens weg? Dan zullen je sitebezoekers hoogstwaarschijnlijk sneller je website verlaten.

De gouden tip is: Zorg ervoor dat sitebezoekers makkelijk door je website kunnen surfen om ervoor te zorgen dat je web navigatie gebruiksvriendelijk is. Geef bijv. je sitenavigatie duidelijk een naam en leidt ze niet om de tuin. Let daarnaast ook op interne links. Je moet daarbij erop letten dat elke link leidt naar het gene waar hij zegt dat hij er naar leidt.

3. Kleurgerichte design

De kleurenschema van je website is meer dan alleen een manier om je website er eye-catching uit te laten zien. Er zijn ook bepaalde benaderingen/ verwijzingen die je kan inzetten voor je kleurenschema om zo je sitebezoekers te beïnvloeden op de manier hoe ze een interactie uitvoeren op je website.

Gebruik daarvoor correcte kleurentoepassing om je bezoekers te leiden naar de plekken van je website waar ze moeten gaan. Leer bijv. ook meer over kleurenpsychologie en wat het bij de mensen oproept als ze een kleur zien. Kleurenpsychologie onderzoekt of en hoe sterk kleuren onze gedachten en gevoelens beïnvloeden. Daarachter zitten ook voorkeuren, associaties etc.

4. Volg de regel van derden & de Gulden Snede

De regel van derden is een compositieregel die elke webdesigner zou moeten kennen. Deze regel wordt voornamelijk veel gebruikt in de wereld van fotografie. Het is een hulpmiddel om de foto sprekender, mooier of interessanter te maken.

Het helpt hierbij enorm bij het bepalen van de beste plaatsing van uw web inhoud om ervoor te zorgen dat deze het meeste weergaven en interacties krijgt van gebruikers. Want, dat wil je toch?

Veel frameworks maken ook gebruik van de Gulden Snede. De gulden snede is de verdeling van een lijnstuk in twee delen in een speciale (evenwichtige) verhouding. Door de eeuwen heen zijn is dit nog steeds een van de meest gerespecteerde verhouding in modern design. Een voorbeeld daarvan is een verhouding van een schilderij of creditcard.

5. Sitesnelheid verbeteren

Sitesnelheid wordt steeds belangrijker om websites te helpen met hun conversieratio. Tegenwoordig verliezen klanten sneller hun geduld als websites trager gaan laden. Omdat mensen verwachten dat sites zo snel mogelijk worden geladen, kan het bouncepercentage van sites die zelfs een milliseconde te lang zijn, toenemen. Daarom moet je ontwerpprincipes toepassen die geen invloed hebben op de laadsnelheid van je website.

Tot slot.

Met UX webdesign kun je bezoekers dus een prettigere online ervaring bieden. Klanten willen niet langer meer wachten op oude trage websites waarbij je de web navigatie nog moet uitzoeken. Klanten willen vaak direct door naar het einddoel en hebben tegenwoordig geen tijd meer om lang te wachten. Als je Het is dus een verstandige keuze om een UX web consultant in de arm te nemen.

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x